← Back to portfolio

Så lad dem da

Published on 17th October 2019

SÅ LAD DEM DA

Kommentar af Sara Høyrup

Information opfordrer på lederplads til at give separatisterne deres vilje for at undgå terror. Sådan må man forstå instruksen om dialog, for Spaniens statsminister Sánchez har altid søgt dialog inden for grundlovens rammer. Socialdemokratiet er forsoningssøgende og lokalt ligefremt tjenstvilligt.

Skiftende centralregeringer har siden diktatorens død været så eftergivende, at lokalnationalisterne tror, der ingen ende er på det. Dét er problemet kerne. Dét er den store tragedie: at frygten for at fremstå autoritær får staten til at svigte borgerne i udkantsregioner med supremacistiske nationalistbevægelser. Også når lokalnationalisternes ”frihed” består i at begrænse andre borgeres frihed med autoritære midler.

Når dansk presse efterspørger mere af det samme, kan det kun forstås derhen, at ”kompromiset” skal findes uden for rammeværket for det spanske demokrati. Når de identitære ikke længere lader sig nøje med at diskriminere det

spansktalende flertal i Catalonien, men sætter sig for at sprede utryghed og smadre økonomien for at tvinge staten i knæ - så er det ifølge den logik, fordi staten ikke bare giver dem deres vilje.

Hvordan har Information tænkt sig, at ordensmagten skal agere for at beskytte borgerne mod ildspåsættelser og sig selv mod syreangreb? Skal polisen partout møde frem uden værnemidler?

Overbelastningen af politiet går ud over terrorbekæmpelsen. Gæt engang, hvad det kan komme til at betyde.

For øvrigt kan de ansvarlige for lovbrudene i efteråret 2017 regne med VIP-behandling i de catalanske fængsler og opnå reel frihed på ingen tid.

Men hov. Ved Information overhovedet det? Hvor har Information sine informationer og forestillinger fra?

Ligesom de borgerlige baskiske nationalister i årtier gjorde politiske landvindinger takket være terrortruslen fra ETA, har Information tips til, hvordan vi i Catalonien kan undgå at blive sprængt i luften af de identitære.

Det er ofrenes og ikke bødlernes skyld, når det lykkes nationalismen i Catalonien at høste døde, må man forstå. Vi kunne jo bare føje terroristernes frænder. Skråt op med retsstaten. Hul i resten af borgerne i regionen.

Prøv den logik på islamisme. Skal Europa også i dialog om sharia og finde et kompromis for en sikkerheds skyld?

Sara Høyrup er Spanienskorrespondent bosat i Barcelona · www.sarahoyrup.comClose