← Back to portfolio

AFLAGT SOCIALDAME TIL FORNUFTIGE PRISER

Published on

OFFENTLIGE PORTRÆTTER 5 | AFLAGT SOCIALDAME TIL FORNUFTIGE PRISER

Serien om socialstatens småtterister fortsætter. I dag skal vi tale om en ekstern aktør, der er systemets forlængede arm, uden at vi ved det. Børns Vilkår lyder jo betænksomt - men hvad er egentlig deres virke? Og hvem er de?

Min bisidder Sten Jacobsen blev som pensioneret samfundsfagslærer så pikeret over den rolle, som barnets bisidder fra Børns Vilkår spillede i systemfejlen, at han så nærmere på foreningen. Ingen havde lyst til at trykke kronikken, så den står i stedet her: http://www.stenjacobsen.dk/?page_id=2024

•••

Grethe møder som såkaldt professionel bisidder for mit barn. Det sker på min opfordring. Jeg har tigget og bedt socialdamerne skifte barnebortførerne ud med en uvildig aktør. Til de første mange møder sidder barnebortførerne nemlig og fører ordet for mit barn. Bortførerne bestemmer dag efter dag med socialens velsignelse (og til sidst en vis panderynken), at jeg slet ikke får mit barn at se.

Så kommer Grethe. Hun fylder godt ud over stolens sider og ser ikke ud til at have det store indre eller ydre liv.

Også Grethe er en skuler. Hun glor olmt på mig under hele mødet og siger kun noget én gang. Det er en sviner rettet mod mig som mor for øjnene af min søn.

Hun skærmer ikke mit barn under mødet Hun giver ingen fysiske eller verbale udtryk for omsorg. Bare fordi hun hader forældre, betyder det ikke, at hun elsker børn.

Mit barn har tillid til hende. Han har tillid til den institution, hun repræsenterer. Han giver udtryk for over for mig, at her har han virkelig fundet sagkundskaben på området.

Hvor skal han vide bedre? Også jeg lader mig narre af navnet. Jeg, der burde vide bedre.

Min søn er i tiden op til bortførelsen blevet rådgivet af Børns Vilkår til at løbe hjemmefra. Og han gør, som de siger. Han løber over i armene på bortførerne for at få Danmark tilbage i en fart.

Senere spørger jeg foreningen, om de nogensinde har hørt om Haager børnebeskyttelses konventionen. Det har de ikke, siger chefjuristen, som ellers nok burde have hørt om basal jura såsom jurisdiktion. Altså hvilken myndighed, der overhovedet har kompetence på et givent område.

Børns Vilkår har dermed rådgivet mit barn uden at have den fjerneste forstand på den lovgivning, der gælder ham som bosat i Spanien: at Spanien og kun Spanien har domskompetence til at køre en børnesag på os. At hans hede ønske om at bo i Danmark ikke kan kickstartes på lovlig vis af anden dansk entitet end mig, hans danske mor.

Jeg spørger chefjuristen, hvilken uddannelse foreningens bisiddere har. Jamen de er da pensionerede sagsbehandlere fra socialsystemet ... //

Subscribe to get sent a digest of new articles by Sara Høyrup

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.